IE3-elektromotoren verplicht voor maritieme sector
Home Nieuws IE3-elektromotoren verplicht voor maritieme sector

30-09-2021

IE3-elektromotoren verplicht voor maritieme sector

Niemand ontkomt eraan. We moeten met z’n allen naar een lager energiegebruik voor een beter klimaat. Dus naar meer energiezuinige elektromotoren. IE3-elektromotoren hebben een hoge efficiëntie en zijn om die reden dan ook verplicht geworden voor de maritieme sector. De EU heeft dit besloten. Maar welke gevolgen heeft dat voor u? Geldt dit voor alle elektromotoren? Waar moet u op letten? En zijn er uitzonderingen?

Tot 1 juli 2021 waren IE3-elektromotoren niet verplicht voor de maritieme sector. Immers deze regelgeving gold voor Europese eindgebruikers. De maritieme sector is niet gebonden aan Europese grenzen dus vormden zij samen met transport een uitzondering. Inmiddels scherpt Brussel meer en meer de regelgeving omtrent energieverbruik aan. Brancheorganisatie (CEMEP) besprak de aanscherping met de EU in verband met technische haalbaarheid. Daaruit is voortgekomen dat ook transport en maritiem over dienen te gaan op IE3-elektromotoren.

Voor welke elektromotoren geldt IE3-certificering?

Deze IE3-regelgeving geldt voor de nieuw aan te schaffen elektromotoren. Dus ook bij vervanging. Het gaat om de standaardmotoren en remmotoren van 0.75kw tot en met 1000kw die 2, 4, 6 of 8 polig zijn.

Welke consequenties heeft het voor de technische aspecten van de elektromotor?

Wanneer u een IE3-elektromotor aanschaft is het belangrijk dat u naar de afmetingen kijkt. De motor kan in body iets dikker zijn, in lengte langer en de aanloopstroom kan hoger zijn. Hierdoor is het mogelijk dat de nieuwe elektromotor niet meer in het frame past. Dit zijn weldegelijk aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Kolmer Elektromotoren heeft hiermee al een aantal jaren ervaring omdat de IE3-elektromotor in andere branches al langer verplicht waren. “Wij helpen bij het vinden van oplossingen en realiseren de meest uiteenlopende aanpassingen. Als een elektromotor te hoog wordt, laten we bijvoorbeeld de klemmenkast vervallen”. Uiteraard hebben wij een voorraad IE3-elektromotoren op de plank liggen.” aldus Jan Bakker, sales manager Kolmer Elektromotoren.

“Wij helpen bij het vinden van oplossingen en realiseren de meest uiteenlopende aanpassingen. Uiteraard hebben wij een voorraad IE3-elektromotoren op de plank liggen”

Jan Bakker, sales manager Kolmer Elektromotoren

Zijn er uitzonderingen op de IE3-regelgeving?

Er zijn uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan elektromotoren die zeer weinig in gebruik zijn. Een IE3-elektromotor zou in deze gevallen voorbij gaan aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Dan is het dus niet verplicht, omdat het lagere energieverbruik niet opweegt tegen de benodigde hoeveelheid extra materialen. Zo zijn er meer uitzonderingen. Wilt u meer weten hierover of wilt u informatie over IE3-elektromotoren in het algemeen? Aarzel niet, neem contact op met het Kolmer verkoopteam. Check ook de handige factsheet op onze website. Hierop vindt u alle gegevens op rij.

https://www.kolmertopcoating.nl/

Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer