Bereken de energiewinst en terugverdientijd van een IE4-elektromotor met een rekentool
Home Nieuws Bereken de energiewinst en terugverdientijd van een IE4-elektromotor met een rekentool

31-08-2023

Bereken de energiewinst en terugverdientijd van een IE4-elektromotor met een rekentool

Energiezuinige investeringen zijn vaak hoger in aanschafprijs dan de reguliere varianten. Logisch dat je, je afvraagt: 'Is mijn aankoop nu goedkoop of duurkoop? En waar doe ik goed aan?' Zo ook bij de aanschaf van elektromotoren. Om hier snel en eenvoudig achter te komen hebben we een handige rekentool ontwikkeld.

De aanleiding

Energiebesparing is de grootste drijfveer bij de ontwikkeling van elektromotoren. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de kosten van een elektromotor over de hele levensduur voor ca. 95% bestaat uit energiekosten. Sterker nog, wereldwijd komt 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik voor rekening van elektromotoren, pompen, compressors en ventilatoren.

Om het energieverbruik te verlagen en tegelijkertijd de bewustwording van duurzaamheid bij bedrijven te vergroten, stelde de Europese Commissie regels op. Met ingang van 1 juli 2023 moeten bijvoorbeeld middelgrote elektromotoren met een vermogen van 75kW tot en met 200kW voldoen aan de IE4-norm oftewel de super premium rendement elektromotor. Deze range wordt stukje bij beetje uitgebreid.

Maar waar doe je nu slim aan als je een elektromotor moet vervangen?

Maar waar doe je nu slim aan als je een elektromotor moet vervangen buiten deze range? Of misschien vraag je, je af hoe lang het duurt voordat je zo’n nieuwe IE4-motor terugverdiend hebt.
Hiervoor hebben we bij Kolmer een softwareprogramma ontwikkeld die dit door middel van een verrassend eenvoudig overzicht volledig inzichtelijk maakt wat bijvoorbeeld je energiewinst op jaarbasis is, wanneer je de meerprijs van de elektromotor terugverdiend hebt en in hoeveel tijd je de hele motor hebt terugverdiend.

In dit voorbeeld hebben we een grote motor genomen met huisgrootte 280 en gerekend met een aanschafprijs van €10 000. Hier is bij vervanging van een IE2- (hoog rendement) naar een IE4-motor (super premium rendement) de energiewinst €1474/jaar. De meerprijs van de motor is in 1,7 jaar terugverdiend.

Wil jij weten wat je energiewinst is bij aanschaf van een elektromotor?

Of hoe snel je een bepaalde elektromotor terugverdient? Neem gerust contact met ons op.

📧 info@kolmer.nl
📞 0341 369696

PS: 

Snel een standaard elektromotor of motor op maat nodig?

https://www.kolmer.nl/motorenAls er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer