Ontwikkelen op de werkvloer, hoe mooi is dat!
Home Nieuws Ontwikkelen op de werkvloer, hoe mooi is dat!

18-11-2021

Ontwikkelen op de werkvloer, hoe mooi is dat!

Ontwikkelen op de werkvloer, hoe mooi is dat! Landstede Groei Opleidingen realiseerde dit voor Kolmer met maatwerklessen en een privédocent. Drie medewerkers namen hier aan deel. Zelfs de meest ervaren jongens gaven aan er wat van geleerd te hebben. Daarnaast werden ook de arbeidsprocessen onder de loep genomen en geoptimaliseerd door Gert-Jan Evertse, docent bij Landstede Groei Opleidingen. Goed ook om te weten dat de studie grotendeels betaald is uit de SMART-subsidiepot van de provincie Gelderland. Martijn Stoffelsen, directeur Kolmer: “Leven lang leren blijft belangrijk. Het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Het maakt medewerkers trots door wat ze hebben bereikt en geeft plezier in het werk. Door te investeren in de medewerkers houd je ze betrokken en aan boord. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk.”

Lees hieronder het interview met Gert-Jan Evertse, docent Machinebouw Mechatronica bij Landstede Groei Opleidingen en uiteraard hoe Toon, Arno en Gerben de opleiding ervaren hebben.

“Met Kolmer Elektromotoren hebben we vanuit Landstede al jarenlang een goede relatie. Op hun hulpvraag om drie werknemers bij te scholen op het gebied van Conventioneel Verspanen gingen we graag in”, aldus Gert-Jan Evertse vakdocent bij Landstede Groei Opleidingen. Gert-Jan zit al 21 jaar in het vak en nog steeds met plezier. Vooral de combinatie lesgeven en techniek vindt hij fantastisch. Maar hij merkt ook dat de animo voor techniek onder jongeren afneemt. Met tekort aan gespecialiseerde mensen tot gevolg. “Daarnaast zijn er weinig interne opleidingen beschikbaar in de technische branche. Terwijl techniek altijd “moving” is. Als ze er al zijn, zijn het merkgerichte opleidingen”, aldus Gert-Jan

Leven Lang Ontwikkelen

Bovenstaande feiten bij elkaar genomen kwam Landstede met het Leven Lang Ontwikkelen (LLO) concept. Met als doel: bedrijven ondersteunen bij hun ambities rondom LLO. Wij leiden volwassen professionals op en voeren maattrajecten uit vertelt Gert-Jan. Op de vraag of hij hier toekomst inziet, zegt hij volmondig, “ja”. Door het tekort aan werknemers in de techniek, is het vaak noodzakelijk voor bedrijven om medewerkers bij te scholen of om te scholen.


Lesgeven in praktijk

“Lesgeven in de praktijk op verschillende (start)niveaus maakt het soms wat ingewikkelder om trainingen te geven, maar het maakt mijn werk wel meer uitdagend”, vertelt Gert-Jan. “Bij Kolmer mocht ik maatwerk leveren op het gebied van trainingen in draaien en frezen zowel theorie als praktijk. We hebben onderwerpen behandeld als conventioneel draaien/frezen, materialenleer, gereedschapsleer, technisch tekeninglezen, meten en een klein stukje onderhoud. Maar ook arbeidsprocessen werden bekeken en geoptimaliseerd, waardoor er sneller, efficiënter en veiliger gewerkt kan worden op de werkvloer.

Hoe hebben onze mannen de studie op de werkvloer ervaren?

Toon: "Ik vond het mooi dat we de lessen meteen op de werkvloer konden toepassen. Op school is toch anders."

Gerben: "Ik heb meer geleerd dan ik had verwacht. Zit toch al 25 jaar in het vak. Bijvoorbeeld nieuw gereedschap vraagt om een andere gebruikswijze dan je gewend bent. Goed om dat te weten."

Arno: "Ik vond de manier van lesgeven constructief; afwisselend theorie en praktijk. Daarnaast afgestemd op ieders niveau en op de werkzaamheden binnen het bedrijf. Ik zou graag een vervolgopleiding willen doen."

Studiekosten

Deze praktijkstudie is grotendeels betaald uit de Smart-subsidievoorziening van de provincie Gelderland. Daardoor kost het een bedrijf relatief weinig. “Verdiep je als ondernemer in dit soort subsidiebijdragen, het scheelt enorm in de kosten”, aldus Martijn Stoffelsen. Ook stichting Veluwe Portaal gesteund door provincie Gelderland begeleidt bedrijven in de ontwikkeling van medewerkers via het project Talentmakelaar. De talentmakelaar stelt scholingsvouchers beschikbaar voor kansrijke beroepen binnen onder andere de techniek, zorg en onderwijs.Taalopleiding voor anderstaligen bevordert doorgroei binnen een bedrijf

Kolmer neemt bij Landstede Groei Opleidingen ook taalopleidingen voor anderstaligen af. Dit gebeurt in kleine groepen en de focus ligt hierbij op de spreek- en luistervaardigheid Martijn Stoffelsen: “Wij bieden dit onze anderstalige werknemers aan zodat zij bij ons verder kunnen ontwikkelen zonder taalachterstand. Vaak is de taal een barrière om door te ontwikkelen bij een bedrijf. Door er nu aandacht aan te schenken kunnen ook zij in de toekomst doorgroeien binnen een bedrijf. Kies niet voor de gemakkelijkste weg door te communiceren in het Engels, zie het als investering in personeel.”

Meer weten over maatwerktrainingen in de techniek? Mail naar info@groeiopleidingen.nl.
Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer