Waarom PTC standaard in elektromotor bouwen
Home Nieuws Waarom zou je standaard een PTC in je elektromotor bouwen?

15-02-2023

Waarom zou je standaard een PTC in je elektromotor bouwen?

Hier gaat een stukje basiskennis aan vooraf.

๐–๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐๐“๐‚ ๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐š๐ซ ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ?


Een PTC is een nauwkeurige temperatuur bewakingsweerstand en staat voor ๐ositieve ๐“emperatuur ๐‚oรซfficiรซnt

๐‡๐จ๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐๐“๐‚?


Een PTC is een weerstand met een positieve temperatuurcoรซfficiรซnt, dit betekent dat de elektrische weerstand sterk toeneemt als de temperatuur toeneemt in een bepaald temperatuurbereik Bij een normale bedrijfstemperatuur van een motor geeft een PTC een weerstand van 75-90ฮฉ. Als de motortemperatuur bij de 140ยฐC komt dan zal deze PTC een waarde gaan geven van ongeveer 4000ฮฉ. De frequentieregelaar of PTC-relais meet dit weerstandsverschil en schakelt de motor uit. (zie weerstandsgrafiek )๐–๐š๐š๐ซ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐๐“๐‚ ๐ ๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค๐ญ?


Een normaal draaiende elektromotor warmt op tot zijn bedrijfstemperatuur. Als een motor om welke reden dan ook zwaar belast wordt, stijgt de motortemperatuur boven zijn bedrijfstemperatuur en zal uiteindelijk verbranden. Om dit te voorkomen wordt er een PTC ingebouwd. Hiermee wordt een vroegtijdig signaal afgegeven en de motor uitgeschakeld. De PTC dient hiervoor op een frequentieregelaar of een PTC relais aangesloten te zijn.

๐‡๐จ๐ž ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐๐“๐‚ ๐ข๐ง๐ ๐ž๐›๐จ๐ฎ๐ฐ๐ ๐ข๐ง ๐ž๐ฅ๐ž๐ค๐ญ๐ซ๐จ๐ฆ๐จ๐ญ๐จ๐ซ๐ž๐ง?


De PTC-sensoren die wij in de 3-fase motoren bouwen hebben drievoudige voelers. Elke voeler wordt op 1 spoel (fase) geplakt met speciaal glasvezeltape. Vervolgens wordt de complete set met glasvezel-bindtouw ingebonden. Tot slot worden de uitlopers via een kroonsteen aangesloten in de klemmenkast.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder


๐–๐š๐š๐ซ๐จ๐ฆ ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐๐š๐š๐ซ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐๐“๐‚ ๐ข๐ง๐›๐จ๐ฎ๐ฐ๐ž๐ง?


Een standaard elektromotor heeft isolatie klasse F. Dat wil zeggen dat de laklaag op het statorpakket verbrandt bij 155 graden. Om dit te voorkomen zit er in al onze standaard IE3-motoren van Cantoni Motor S.A. een PTC die een signaal afgeeft bij 140 graden. Elektromotoren gaan veelal stuk door verkeerde aansluiting of overbelasting. Doordat in genoemde motoren standaard een PTC is gebouwd gaan ze langer mee. (zie isolatieklasse-diagram)


Check hier onze IE3-motorenWil je meer informatie? Bel of mail ons. 0341 369 696 of info@kolmer.nl
Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eรฉn van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer