Kolmer Elektromotoren verhuisde naar een nieuw, gasloos en duurzaam bedrijfspand. in Harderwijk. Een grote uitdaging voor het realiseren van het all electric gebouw was dat er maar één nutsaansluiting van driemaal 80 A beschikbaar was. Bekijk de gave reportage uit vakblad E&W.
Kolmer Elektromotoren verhuisde in januari 2024 uit Putten naar een nieuw, gasloos en duurzaam bedrijfspand in Harderwijk. Het nieuwe pand is volledig afgestemd op het bedrijfsproces. Een belangrijk procedé voor dit bedrijf is bijvoorbeeld het aanbrengen van een speciale – in eigen huis ontwikkelde – coating die de elektromotoren bestand maakt tegen extreme omstandigheden.
Bij de realisatie werkten architect, aannemer, medewerkers en installateurs optimaal samen.
Een grote uitdaging voor het realiseren van het all electric gebouw was dat er maar één nutsaansluiting van driemaal 80 A beschikbaar was.
Alle mogelijke soorten van energiebesparing en het stroomarm opwekken van warmte zijn daarom aangegrepen.
Toegepaste oplossingen zijn onder meer zogeheten heatpipes en het gebruik van bodemwarmte. De werkruimtes zijn verder afgestemd op een optimaal comfort voor alle medewerkers, waarbij de architecten geen mogelijkheid onbenut hebben gelaten om een warme en open uitstraling te creëren.
De installateurs werkten optimaal samen in het kader van energiebesparing, een nette afwerking en zichtbare installatietechniek.
Bekijk hier de gave (foto)reportage in PDF of lees hieronder verder en bekijk de gedetailleerde technische foto's.
De magazijnopslag is in vergelijking met het vorige pand 25 procent groter en biedt daarmee plaats aan zo’n 20.000 elektromotoren. De verlichting in deze ruimte is – net als in het hele pand – geschakeld op basis van aanwezigheid.
Wanneer er niemand in de ruimte is, dimt het licht naar 10 procent.
De besturingskast van het hele pand is gerealiseerd door elektrotechnisch installatiebedrijf Elegant uit Putten. Vanuit hier worden onder andere de verlichting, vloerverwarming en elektrische stromen aangestuurd.
Elegant realiseerde alle elektrotechniek in het pand. Inclusief de toegangscontrole, de domotica Loxone voor audio, verlichting en klimaat, de audio en de ICT-(patch)kast.
Een deel van de elektriciteitsbehoefte van het pand wordt gedekt door 150 pv-panelen (400 Wp). Dit is noodzakelijk omdat Kolmer op dit nieuwe bedrijventerrein niet meer dan één nutsaansluiting van 3 x 80 A kreeg toegewezen. Slim omgaan met energieopwekking, -gebruik en -opslag was derhalve een van de grootste uitdagingen in het ontwerp.
Deze batterij gaat het overschot aan duurzaam opgewekte energie opslaan. Vanwege brandveiligheidseisen gebruikt Kolmer een speciaal ontwikkelde deken om accubranden te doven, zodat de batterij ook binnen geplaatst mag worden.
Met deze heatpipes wordt glycol met behulp van uv licht op zonnige dagen verwarmd tot temperaturen van bijna 90 °C. Omdat uv-licht overdag altijd beschikbaar is – ook wanneer het bewolkt is – is de opbrengst van dit systeem gegarandeerd; bij een bewolkte dag ligt de opbrengst uiteraard wel lager. Deze warmte is expliciet bedoeld voor het verwarmen van de spuitcabine en wordt in een gesloten systeem overgedragen aan water in een buffervat van 3.000 liter. Uiteindelijk wordt de warmte via de ventilatielucht naar de spuitcabine geleid.
Rechtsboven de pv-panelen, linksboven de heatpipes. Vóór de heatpipes staat de luchtbehandelingskast die de ventilatielucht voor het pand behandelt. Deze is gekoppeld aan een wtw-unit (2200 m3/h) met een kruisstroomwisselaar die de warmte van de uitgaande lucht opvangt en hergebruikt. Tevens is hier een DX-blok te vinden dat in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp de inblaastemperatuur kan naverwarmen of -koelen. Onderaan in het midden van de foto zijn de twee airco-units voor de kantine zichtbaar.
De Atex-spuitcabine waarvoor een volledig gesloten warmtesysteem is gerealiseerd.
Een belangrijk deel van het warmtecircuit voor de spuitcabine. Hier wordt verwarmde glycol naar een groot buffervat van 3.000 liter gepompt (hier niet zichtbaar) waar de warmte wordt overgedragen aan het water. Dit verwarmde water wordt met een tweede pomp naar deze luchtbehandelingskast gebracht en vanaf hier naar de spuitcabine. De afgezogen lucht (22.000 kuub per uur) wordt via de kruisstroomwisselaar ontdaan van warmte en vocht.
De technische W-ruimte is volledig ingericht door Installatiebedrijf Gijsbertsen uit Putten. Links de grond waterwaterwarmtepomp en daarnaast het buffervat van 500 liter. De warmte komt uit zeven bronnen op elk 150 meter diepte. Deze warmtepomp verzorgt de verwarming en koeling van het hele pand via vloerverwarming en koeling.
Dit zijn de hoofdlijnen uit de gave reportage van E&W installatietechniek. Editie april ’24.
Gasloos elektromotoren modificeren in gloednieuw pand