Per 1 juli 2021 efficiencyniveau IE3 verplicht voor elektromotoren
Home Nieuws Per 1 juli 2021 efficiencyniveau IE3 verplicht voor elektromotoren

28-06-2021

Per 1 juli 2021 efficiencyniveau IE3 verplicht voor elektromotoren

Ons magazijn ligt vol, wij zijn er klaar voor!

Steeds minder energie gebruiken, dat willen we met z’n allen. Tegelijkertijd hebben we elektromotoren nodig die uitstekend presteren. Een uitdaging! De EU vergroot deze uitdaging, door producenten te verplichten om de energieconsumptie van elektromotoren stapsgewijs te verlagen. Jerry Spanhaak, mede eigenaar Kolmer Elektromotoren: “Simpel gezegd: per 1 juli is het tijd voor de volgende stap. Onze leveranciers mogen dan alleen nog elektromotoren leveren die aan de IE3-norm (premium efficiency) voldoen.”

Grote besparing én grote uitdaging

Jerry: “Elektromotoren gebruiken wereldwijd veel energie. Als we het rendement met 1% verhogen heeft dat, vertaalt naar CO2 uitstoot, een enorme besparing tot gevolg. Daarom zijn het belangrijke en goede stappen die nu gezet worden. En gelukkig is er een prachtige motor gelanceerd die uitstekend presteert.” Tegelijkertijd brengt de situatie voor Kolmer grote uitdagingen met zich mee vertelt Jerry. Naast de introductie van de nieuwe motoren heeft de hele branche namelijk last van een wereldwijde grondstoffenschaarste. “Er is een grote vraag en een verminderd aanbod. Dat drijft de prijzen op.”

Prijsontwikkeling grondstoffen wereldwijd

In zijn dertig jaar bij Kolmer Elektromotoren heeft hij een situatie als deze nog niet meegemaakt vertelt Jerry. “Het is echt extreem. Magnetisch staal is bijvoorbeeld meer dan 70% in prijs gestegen.” Mondiale staalconcerns zijn na het intreden van de coronacrisis gaan afschalen en reorganiseren. Terwijl de vraag uiteindelijk steeg. “Het zijn macro economische ontwikkelingen waar wij geen enkele invloed op hebben. Soms is dat best frustrerend. Maar uiteraard zijn we niet de enigen die hiermee zitten, de complete markt heeft ermee te maken. Het is zaak om te blijven focussen. Anticiperen en zorgen dat je klaar bent voor wat er gaat komen. Ons magazijn ligt vol IE3 motoren en we staan als vanouds voor onze klanten klaar!”Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer