Samen werken aan een inspirerende leeromgeving
Home Nieuws Samen werken aan een inspirerende leeromgeving

27-11-2020

Samen werken aan een inspirerende leeromgeving

Een wand vol elektromotoren – interview met Jacques de Groot, De Techniek Academie en Theo van Alphen, Kolmer Elektromotoren.

“Sinds 12 november zijn we bij De Techniek Academie in Harderwijk een inspirerend stukje praktijkonderwijs rijker. In samenwerking met Kolmer Elektromotoren uit Putten realiseerden we een informatieve wand vol elektromotoren. Jacques: “Een technische opleiding moet inspireren, nieuwsgierigheid prikkelen en uitnodigen om aan de slag te gaan. Samen met de 135 technische bedrijven die bij ons zijn aangesloten realiseren we dit soort mooie projecten die daaraan bijdragen.”


Jacques de Groot, directeur van De Techniek Academie: “Onze Academie is ontstaan vanuit het bedrijfsleven en samen met onze participanten werken we aan een belangrijk doel: zorgen voor voldoende instroom van jonge mensen in de techniek. Een actueel vraagstuk, want het tekort aan goed opgeleide technici in Nederland is groot.” Bij De Techniek Academie volgen studenten een praktijkgerichte opleiding waarbij het opdoen van werkervaring centraal staat. Jacques: “Na een bezoek aan De Techniek Academie vertellen ouders van toekomstige studenten ons regelmatig: ‘eindelijk een plek waar de ogen gaan stralen en de handen beginnen te kriebelen.’ Het enthousiasme als studenten een werkplaats in lopen, het gevoel van ‘mag ik ook even proberen?’ De praktijk moet zichtbaar en voelbaar zijn want daar draait het om bij ons.”


Praktisch onderwijs: koppeling met bedrijfsleven essentieel

Bij De Techniek Academie staat de vraag vanuit het bedrijfsleven centraal, maar dat betekent niet dat studenten op de tweede plek komen. Participerende bedrijven beseffen zich dat een technische opleiding inspirerend en uitnodigend moet zijn. Jacques: “Bedrijven staan te springen om goed opgeleide jonge mensen en zijn dan ook volop bereid om te investeren. Ze leveren niet alleen een financiële bijdrage maar ondersteunen ons op allerlei manieren. Onze leden denken mee over de inhoud van de opleiding en leveren studiematerialen. De wand vol Kolmer Elektromotoren is daarvan een bijzonder voorbeeld. Ook treden begeleiders op als assessor bij examens. Bedrijven versterken onze opleiding en wij versterken op onze beurt bedrijven, door te zorgen voor de collega’s van de toekomst.”


Theo van Alphen, hoofd werkplaats, Kolmer Elektromotoren: “Er is al zo lang een tekort aan jonge mensen met gouden handen. Bij Kolmer willen we daarom onze kennis delen en techniek promoten onder de jeugd. Als technisch bedrijf voelen wij ons mede verantwoordelijk voor instroom in de arbeidsmarkt. We willen onze passie voor het vakgebied en ons plezier in het werk overdragen en techniekonderwijs naar een hoger niveau tillen. Om dat te bereiken willen we jongeren prikkelen en enthousiast maken voor techniek en in het bijzonder voor de boeiende wereld van elektromotoren.”Voelen, draaien en bewegen

Sinds een aantal jaren is Kolmer Elektromotoren daarom lid van De Techniek Academie. In die jaren zijn er groepen studenten op bedrijfsbezoek geweest, stages gelopen, gastlessen en workshops gegeven en kennis en materialen gedeeld. Jacques: “Het mooie van de samenwerking met Kolmer is dat zij net als wij begrijpen dat het gaat om een leeromgeving die de praktijk weerspiegelt. Studenten willen voelen, laten draaien en bewegen. Kom niet met flyers, maar laat een wand vol motoren zien. Bij De Techniek Academie kunnen studenten uitproberen, ervaring opdoen en op die manier leren zelf kritisch na te denken. Techniek is altijd in ontwikkeling en onze studenten zullen een leven lang blijven leren. Daar hoort een stukje nieuwsgierigheid bij dat wij graag stimuleren.”


Van douche tot roltrap


Theo: “We willen graag een stap verder gaan in de samenwerking met De Techniek Academie en al brainstormend ontstond dit voorjaar het idee van een wand vol elektromotoren. Een deel van de schappen is gemaakt door studenten van De Techniek Academie, het is echt een samenwerking geweest. Ik heb een selectie van elektromotoren verzamelend, een range van bouwgrootte 71cm tot 112 cm. Dit zijn gangbare motoren die we bij Kolmer veel verkopen en die studenten in hun werk zeker gaan tegenkomen. Veel mensen hebben geen idee hoe verschrikkelijk veel we in ons dagelijks leven met elektromotoren in aanraking komen. ‘s Ochtends bij het opendraaien van de douchekraan begint er al ergens een elektromotor te draaien. De roltrap bij de trein, de trein zelf, de ventilatie in het gebouw waar je werkt: het is ongekend hoeveel motoren er in de wereld draaien. Het is een belangrijk onderdeel van techniek waar wij dagelijks mee bezig zijn en dat zeker in elektrotechnische opleidingen aandacht verdient. Bij Kolmer zijn we trots dat onze motorenwand daaraan kan bijdragen.” Jacques: “In deze samenwerking gaat het niet alleen om materialen, maar vooral ook om expertise. Hoe werkt het nou eigenlijk met elektromotoren, wat zijn de trends, hoe zit het met de nieuwe energiezuinige motoren en wat is het belang daarvan? Kolmer verzorgt ook workshops en levert op deze manier een waardevolle bijdrage aan onze opleiding en daar zijn we blij mee. De Techniek Academie en het bedrijfsleven: we versterken elkaar.”

Wat vinden studenten en docenten ervan?

Stacey Reijnen 3e-jaars student eerste monteur elektrotechnische systemen “Ik kan deze elektromotoren niet alleen zien, maar kan er ook aanzitten, aan draaien, vragen stellen en de bijgevoegde informatie lezen. Het roept vragen op, waarom staat hier een sterretje en een driehoekje en op die andere niet? Toen ik binnenkwam op De Techniek Academie wist ik dat ik de elektrotechniek in wilde. Maar dat is best een groot en breed vakgebied met elektrische systemen, installaties en mechatronica. Ik heb op een aantal plekken kunnen meelopen om te ontdekken wat het vak inhoudt en wat de mogelijkheden zijn qua werk. Vervolgens zijn we gaan kijken naar passende bedrijven. Zo ben ik nu terechtgekomen bij een bedrijf dat perfect bij mij past en waar ik helemaal mijn ding kan doen. Ik ga niet naar school om naar school te gaan, maar om het vak te leren wat ik leuk vind. Het toepassen van theorie in de praktijk maakt school een stuk leuker.”


Jos Hermsen, praktijkopleider elektrotechnische installaties: “Deze wand is niet alleen interessant voor de student van nu, maar ook voor de student van morgen die een open avond of PreTech- dag bezoekt. De meesten van hen zijn geen types om uren in de boeken te zitten en een wand zoals deze is een mooie aanvulling bij de theorie en afbeeldingen in een boek. Je ziet spoeltjes, een doorsnede van een motor en een open gezaagd aansluitkastje. Het ziet er mooi uit en nodigt uit om te ontdekken. Een aanwinst voor studenten én docenten! Omdat er ruim 130 bedrijven participeren in De Techniek Academie krijgen wij actuele technische ontwikkelingen mee. Onze opleidingen zijn altijd up-to-date en de theorie sluit uitstekend aan bij de praktijk. Een groot voordeel voor de studenten.”

Laura Kanepe, 3e-jaars student monteur elektrotechnische systemen: “Zo’n halfopen motor waarin alle onderdelen zichtbaar zijn zie je normaalgesproken niet. De verschillende formaten en vermogens geven een beeld van wat er mogelijk is en je ziet precies hoe alles in elkaar steekt. Je kan in een open motor onderdelen laten bewegen en de assen laten draaien. De verbinding tussen De Techniek Academie en het bedrijfsleven vind ik prettig. Je wordt hier bijvoorbeeld ondersteund bij het vinden van de juiste werkplek en begeleiders vanuit school en je werkplek kennen elkaar. Het werkt prettig.”
Als er maatwerk gevraagd wordt, dan haalt Kolmer Elektromotoren ook alles uit de kast om naadloos aan te sluiten op onze vraag. Maatwerk gaat juist over details en daar zijn ze goed in!

- Eén van onze klanten -

Ontvang elke maand het laatste technische nieuws en updates over Kolmer