Voor het eerst van je leven een cursus schrijven én geven Arno van Beek deelde zijn passie, stapte over zijn angst heen en verraste zijn collega’s Zoveel passie voor je vak dat je op eigen initiatief achter de computer kruipt en een complete cursus samenstelt voor je collega’s. Waar vind je zulke gemotiveerde medewerkers?!
Arno van Beek deelde zijn passie, stapte over zijn angst heen en verraste zijn collega’s
Zoveel passie voor je vak dat je op eigen initiatief achter de computer kruipt en een complete cursus samenstelt voor je collega’s. Waar vind je zulke gemotiveerde medewerkers?! Arno van Beek is een van de ‘krachten’ van Kolmer Elektromotoren en een collega met een enorme passie voor techniek. Die passie was afgelopen jaar duidelijk zichtbaar toen Arno de betreffende cursus niet alleen samenstelde, maar ook nog eens zelf voor de groep ging staan. Geen vanzelfsprekend stap, want Arno stottert al sinds zijn jeugd. Maar wel een succesvolle keuze zo bleek, want hij ontdekte een verborgen talent.
Wat doe je en waarom?
Arno: “Nadat ik zelf drie cursussen volgde had ik zoveel zin om deze kennis te delen met mijn collega’s! Een aantal van hen heeft geen elektrotechnische achtergrond maar ook voor de anderen is het heel waardevol om kennis op te frissen en uit te breiden. Hoe meer we weten over elektrotechniek en de werking en toepassing van onze motoren, hoe beter we met klanten mee kunnen denken. Wat doe je precies en waarom doe je het?” Van dit mooie initiatief maken graag meer collega’s gebruik. Daarom breidt Arno zijn cursus uit en gaat hij deze ook aan collega’s van het bedrijfsbureau, de afdeling verkoop en de administratie geven. In deze tijd waarin we door COVID-19 maatregelen beperkt deelnemen aan externe trainingen is Arno’s cursus voor ons extra waardevol.
Behoorlijk spannend
De eerste editie van de cursus, zomer 2020, mag nog gezamenlijk op kantoor gevolgd worden. Eerst lekker een hapje eten, dan aan de slag. Met behulp van een PowerPointpresentatie en een whiteboard voor technische tekeningen vertelt Arno zijn verhaal. “Omdat ik stotter was dit best spannend voor mij. Ik heb altijd moeite gehad om voor een groep een verhaal te doen. Wat enorm hielp is dat deze cursus echt iets van mijzelf was. En gelukkig ging het heel goed! Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en heb zin om binnenkort ook mijn andere collega’s te gaan trainen” Klanten komen vaak met ingewikkelde vragen vertelt Arno. Een aantal mensen binnen Kolmer weet verschrikkelijk veel. “Maar ik wil dat bij al mijn collega’s de kennis groeit. Blijven leren is echt heel belangrijk en leuk.”
Inhoud van de cursus
Een elektromotor is een elektromotor. Zou je denken… Maar dat valt tegen, want ook in ons vak is er de afgelopen jaren het nodige veranderd. Een lift, hijskraan of lopende band, iedereen wil energiezuiniger werken en daarom veranderen motoren. Er worden bijvoorbeeld steeds meer frequentieregelaars geplaatst om het toerental van de motor aan te passen. Arno: “Vroeger werd dat voornamelijk met gelijkstroommotoren gedaan, maar die zijn erg duur in aanschaf en onderhoud. Onze elektromotoren zijn een stuk voordeliger. Bovendien heeft de techniek een flinke boost gehad, frequentieregelaars zijn nu veel betaalbaarder.” Een belangrijk item voor Kolmer dus én belangrijk binnen de cursus. Want hoe werkt zo’n frequentieregelaar nou precies? En wat kun je ermee? Ook voor alles na de elektromotor maakt Arno tijd. “Klanten gebruiken onze motoren bijna altijd in combinatie met andere machines. Ze worden gekoppeld met bijvoorbeeld v-snaren, kettingen of tandwielkasten. Belangrijk om te weten hoe dat werkt! Er is zo veel interessants te vertellen.”
Techniek vind ik gewoon fantastisch
Sinds de cursus worden er minder vragen gesteld vertelt Arno. Ook gaat het aansluiten van de motoren en opbouwen van de frequentieregelaars soepeler en zelfstandiger. Zelf heeft Arno de smaak te pakken, het komende jaar gaat hij, naast deze cursus, een praktijktraining lassen en een praktijktraining frequentieregelaars geven. “Techniek vind ik gewoon fantastisch! Op mijn werk ben ik druk met elektromotoren en in mijn vrije tijd sleutel ik aan auto’s en doe ik aan rallyrijden. Het overbrengen van die passie op anderen heb ik altijd leuk gevonden. Op deze manier kan ik extra van toegevoegde waarde zijn voor Kolmer en daar ben ik best trots op.”
Mhamed: ‘Onder de indruk van hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen’
Mhamed el Ousrouti (Melo) is een van de collega’s die in de zomer van 2020 meedoet. “Inmiddels werk ik anderhalf jaar bij Kolmer. Zelf kom ik uit de logistiek en heb ik geen technische achtergrond, dus deze cursus was ontzettend leerzaam voor me! Ik weet wat ik moet doen in de werkplaats, maar waarom doe ik het op deze manier? Als ik nu een motor in mijn handen heb ken ik het antwoord op die vraag. Buiten of binnen, stof en spatwater, ik snap precies waarvoor de motor gebruikt wordt en waarom wij bepaalde aanpassingen doen.” De aandacht voor de ontwikkeling van personeelsleden bij Kolmer verrast Melo nog steeds. “Je krijgt hier veel ruimte en de organisatie is bereid om in je te investeren. Ik stapte op mijn drieënvijftigste over naar de techniek en ben heel dankbaar dat ik bij Kolmer die kans kreeg. Ik leer hier elke dag! Mijn collega’s zijn daarbij behulpzaam, zeker Arno. De cursus deed hij ook fantastisch. Ik was echt verbaasd hoe goed alles in elkaar zat en hoe Arno voor de groep stond. Je kon zien dat hij er plezier in had.”
Toon: ‘Leuk om te luisteren naar iemand met zoveel passie
Ook voor Toon kwam de cursus op een uitstekend moment. Net gestart bij Kolmer weet hij nog niet heel veel van elektromotoren. Toon: “Voor mij was dit de perfecte binnenkomer. Ik werd helemaal ondergedompeld in elektrotechnische kennis en heb ontzettend veel nuttige dingen geleerd.” Arno maakt er echt werk van en doet het ontzettend goed vertelt ook Toon. “Het was gaaf om te zien. Normaal stottert hij, maar nu deed hij heel soepel zijn verhaal. Arno is enthousiast en heeft zoveel technische kennis! Het is leuk om te luisteren naar iemand met zoveel passie.” Er wordt sowieso veel kennis met elkaar gedeeld binnen Kolmer, vertelt Toon. En als het nodig is kun je bijscholen. Zelf gaat hij het komende jaar in de draaierij aan de slag en ook daarvoor staat de nodige uitleg gepland. “Als het nodig is ga ik daarnaast een cursus volgen. Ik heb er in elk geval heel veel zin in!”